VJP HZP LN Spl Sil Gråsidingens Viola

 

 

 

 

Viola 7 veckor gammal

 

 

Viola ca 1 år gammal

 

Drygt 1 år gammal.

 

 

Stånd för en flock rapphöns

januari 2012

 

Dovhjort skjuten på drev i

Mälsåker november 2012

 

 

Här kommer ett litet brev från Violas uppfödare Lena Gillstedt, kennel Gråsidingen

 

Om lilla Lola…
…eller VJP HZP Spl Sil LN Gråsidingens Viola som hon egentligen heter! Viola är sin mor Daggis dotter i nästan allt (VJP Spl Sil LN Gråsidingens Natt och Dag). Lika jakttokiga ute o lika kelproppiga inne, livet på en pinne tycker de båda!
Nu valde jag visserligen hennes syster Vallmo, eller Tessie som hon kallas, när jag skulle välja foder-valp i den kullen, mest för att det var den blivande fodervärdens favorit. Annars hade det lika gärna kunnat bli Lola, hon var en stor favvo som liten och är lika stor favvo nu bland mina avkommor. Viola, syster Tessie och deras mor Daggi har verkligen det där lilla extra i jaktlustväg som man inte ser så ofta. Det ÄR något i hästväg, man måste nästan uppleva det!

Men sen måste man ju ha valpköpare som förvaltar det också, och injagning har ju skötts med den äran och lite till av husse Fredrik. Jag tror det gick någon vecka efter att Lola flyttat hemifrån, sen kom första bilden på Lola bärandes på en nyskjuten kråka, jodå hon var skottfast den lilla 10 veckorsparveln (vill tillägga att jag tyckte o tycker det var liiite i tidigaste laget). Apportera varm kråka var också kul. Sen gick det någon månad till och så låg där första haren på bilden. Och sen blev det snö och då apporterades det nötskrikor på löpande band. Och första riktiga jakthösten som 2 åring noterar husse rådjur nr 30 fällda på drev, plus x antal övrigt för Viola. Helt galet!

Och provmeritering gick lika galant på två resor söderöver till Tyskland under lite extra påfrestande förhållanden då Viola och hennes syskon är födda så sent på året. Så vid VJP-provet var de blott 9 månader och vid HZP 14 månader ”gamla”, och det är verkligen ungt i jämförelse med det normala i Tyskland. Men med den jaktkapacitet Violas o hennes syskon besitter så var det inga problem, möjligen visade de lite väl mycket jaktlust stundtals för de med svenska mått mätt mindre såtarna i Schleswig Holstein. Tessie som undertecknad förde och Viola “hade mycket roligt”, om man säger som så.
Den som lade grunden till Violas Tysklandsframgångar var faktiskt matte Linda som helt apropå hängde med mig för att titta på Bundes-HZP 2009 när Silja (VJP B-HZP Sil Laut an Reh Markpr Gråsidingens Silja) skulle gå ( o kom 3:a !). Där fick matte en första crash course i "tyska prov".

Hela 4 av 5 i Violas kull har bestått tyska prov, varav Viola och Inca (HZP Sil Gråsidingens Vinca) och även det avelskvalificerande HZP, alla har skallet godkänt varav Viola liksom syster Tessie med både Spl och Sil OCH dessutom Lautjagernachweis, precis som mamma Daggi. Tre av dem, Vejde, Viola o Vallmo har varit på utställning, alla med Excellent. Systrarna sisters har dessutom CK o res-CACIB ( för Tessie i Växjö) och med CERT, CACIB o BIR (på Mydog 1 för Viola) på sina respektive första försök.
Broder Vejde i Norge är också en skön kille som blivit årets UK apporthund i Norge som närmast rekordung. Och 4 av 5 i kullen är HD-rtg och alla är fria.


Valpköpare av samma skrot o korn med dito hundar har ibland en förmåga att hitta varandra och bonda. Inte så konstigt eftersom vi försöker socialisera oss och ses några gånger under valparnas första år, gärna på vårt sommarställe i skärgården Sollenkroka. Och här träffades vi alla innan de precis skulle fylla året. Inca och Viola jagar mycket tillsammans då de bor grannar, men i höst har Viola även besökt Tessie flera gånger och tillsammans med ”kusin” Yippie (Gråsidingens Kaprifol) har de förgyllt tjusigare jakter i Mälardalen på uppdrag av Jakhundspatrullen, som Tessies husse Magnus driver. Och jag har fått höra att insatserna har uppskattats, vilket är finfin reklam för både hundrasen och våra Gråsidingar, eller ”Skriksidingar” som dessa herrar döpt om dem till pga det skrikliknande drevskallet allra helst Viola tar till i skogen!

Avslutningsvis har jag härhemma en annan liten prickis, Violas lillasyster Yla (HZP Spl Gråsidingens Yla) som ju gått i storasystrarnas fotspår och visar precis samma jaktgeist och fina spurlaut. Viola fick också under sin första utställningshelg stifta bekantskap med lillebroder Ymer (VJP Sil Gråsidingens Ymer) som snodde åt sig BIR-titeln på Mydog 2. Viola plockade BIRet på Mydog 1 men fick ”nöja sig”med bara CERT o res-CACIB dag 2.

Släkten e bara bäst!!

Hälsar uppfödar'n! Som håller tummarna för många framgångsrika prickisar i Lolas mage!!! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e. DKCH KBHV06 Markpr KBHV08
Münsterledet’s Benja

u. VJP LN Spl Sil
Gråsidingens Natt och dag

 

VJP

Bestanden med 68 pkt, Spl, Sil

Endast 9 månader "gammal"!

 

HZP

Bestanden med 168 pkt

Endast 14månader "gammal"!

 

LN Lautjeger nachweis

 

Viltspår

Godkänd anlagsklass 42p

2x1:a pris ÖKL42p

(42p=max poäng)

 

Utställningsresultat

2011

Mydog 1: Excellent, BT, Cert, Cacib och BIR

Mydog 2: Excellent, 1:a plac jaktklass, BT2 och cert

 

         

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

 www.brannasgard.se